Napsugár Aquaponiás és Szociális Központ

Munkatársaink munkakörökkel

Dr. Hegedüs-Beleznai Csilla intézményvezető- koordinációs igazgató
Patcai Katalin TL egységvezető-esetfelelős
Kanalics Péter nappali intézmény egységvezető-telephelyvezető
Katona- Huszár Szilvia gondozó nappali egység, körzeti csoportvezető
Kovács Tímea gondozó, eladó nappali egység
Ferenczi Edina segítő
Liptai Katalin Segítő
Dr. Takács Tímea fejlesztő foglalkoztatást segítő- vezető- fejlesztő foglalkoztató egység
Tóth Gábor épületgondnok-karbantartó
Novák László zöldségtermesztő-udvaros
Matáncsinné Hidasi Hajnalka Személyi segítő
Polyák László zöldségtermesztő
Nagyné Varga Éva gondozó-támogatott lakhatás egység
Haracsiné Reistein Ágnes gondozó-támogatott lakhatás egység
Sárdi Tünde gondozó-támogatott lakhatás egység
Bóla-Fazekas Renáta gondozó-támogatott lakhatás egység
Szita Péter gondozó-támogatott lakhatás egység
Györfi Krisztina gazdasági ügyintéző, humánerőforrás vezető

MSE Napsugár Aquaponiás és Szociális Központ

Székhelyen működő egységek:7400 Kaposvár Egyenesi út 74. szám alatt:

FOGYATÉKOS EMBEREK NAPPALI INTÉZMÉNYEGYSÉGE:

A nappali ellátással, közösségi keretek között biztosítjuk a 16 év feletti fogyatékos ember számára egyéni szükségleteinek megfelelő szociális szolgáltatási elemekhez való hozzáférést,25 fő számára.
A fogyatékos emberek nappali intézményében az igénybevevők részére szükségleteiknek, képességeiknek megfelelő szinten történik a tanácsadás, az életvezetésük segítése, fejlesztése és a gondozás a mindennapok során. Az étkezéshez az étel melegítésére és elfogyasztására lehetőséget biztosítunk. Különösen hangsúlyt fektetünk az igénybevevők esetkezelésére, önálló életre való ösztönzésére a háztartási segítségnyújtással, készségfejlesztéssel. Szóbeli iránymutatásokkal, pedagógiai-gyógypedagógiai mentorálással, tanácsokkal segítjük a napi életritmusukat, valamint a minél önállóbb munkavégzésre ösztönözzük őket. A re/habilitációjukhoz a fejlesztő foglakoztatás is nagymértékben hozzá járul. Figyelemmel kísérjük az igénybevevők egészségügyi állapotát, segítjük őket a megfelelő egészségügyi szolgáltatóhoz való eljutásban. Fontos feladatunk az igénybevevők személyes ügyeinek intézésében való, – igény szerinti- közreműködés, a közintézményekbe való bejutás lehetővé tétele személyi segítéssel, valamint a mentálhigiénés ellátás ügyeik intézéséhez, programokon való részvételükhöz speciális szállító jármű áll rendelkezésükre. Közösségi összejövetelekre, szabadidős programokra, az intézmény szakmai programterv alapján kerül sor. Mód nyílik könyvek, újságok olvasására, számítógép-, internethasználatra, TV nézésre, zenehallgatásra, szervezett szabadidős, valamint szabadtéri programokban való részvételre, sportolásra, barkácsolásra és egyéb kézműves tevékenységekre. Az intézményben, tisztálkodásra, saját ruházat mosására is van lehetőség. Az egyén állapotától függően igénybe vehető a fenntartó által biztosított terápiás szolgáltatás a gyógymasszázs, mely az egészségi állapot megőrzésére, javítására irányul. Pénzhasználattal kapcsolatos segítségnyújtás szintén egyéni igények figyelembevételével történik.

Fejlesztő-foglalkoztató egysége:

A munkalehetőség egyik formája az intézményegységben során az egyén egészségi állapotának, korának, fizikai és mentális állapotának megfelelő fejlesztő foglalkoztatás lehetőségének biztosítása különböző tevékenységekkel, mely az egyént felkészíti az önálló munkavégzésre, védett szervezetben vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre A munkafolyamatokat, tevékenységeket különböző műhelyekben végzik az itt lévő fogyatékos emberek.
MUNKATEVÉKENYSÉGEK BEMUTATÁSA
1.) Egyéb papír-, karton termék gyártása, csomagolás:
A megrendelő számára előkészítő tevékenységet végzünk papírdobozok stancolásával, hajtogatásával, ragasztásával. A különböző méretű dobozok készítése bérmunka végzés keretében folyik a cérnagyár, illetve nyomda számára. Az elkészült dobozokat címkézzük. A csomagolást a megrendelő által meghatározott formában végezzük.
2.) Mns egyéb textilárú gyártás, konfekcionált textiláru gyártása, munkaruházat gyártása, egyéb kiegészítő ruhák gyártása:
A telephelyünkön végezzük a varrodai szolgáltatásunkat. Megrendelés alapján gyártunk konfekcionált formaruhákat, mellényeket, nyakkendőket iskolák számára. Kérésre a termékeket hímezzük. Szociális, illetve köznevelési intézményeknek lepedőket, ágyneműket, ágyhuzatokat, falvédőket, függönyöket készítünk, valamint saját intézményeinket védőruhákkal, szájmaszkokkal ellátjuk, ezekkel a termékekkel bolti árusításukra is sor kerül. Munkaruhákat, köpenyeket, dzsekiket, kantáros-derekas nadrágokat szintén megrendelés alapján gyártunk. Készítünk még igény szerint, illetve boltunkba történő értékesítésre asztalterítőket, kötényeket, fogókesztyűket, tornazsákokat, ovis zsákokat, textilanyagból készített dísz és ajándéktárgyakat (párnák, karácsonyi és húsvéti díszek), textil játékokat gyerekeknek (kutya, hal, csiga, tyúk, kacsa stb. alakú).
3.) Egyéb fa, parafa termékek gyártása:
Kisméretű konyhai – házi malom alkatrészeinek finom csiszolását végezzük bérmunkában. A Malomgyártó kft. a terméket már alapcsiszolás után szállítja a foglalkoztatónkba. A termék finom csiszolása az alkatrészek éleinek csiszolópapírral történő végső megmunkálási folyamata, valamint, egyes alkatrészek összerakása történik. Ömlesztett csomagolás ládákba. A malom segítségével frissen őrölt magőrleményekhez juthatnak a használók.
4.) Áramelosztó-szabályzó készülék gyártása:
A kaposvári Villamossági Gyár megrendelése alapján sorkapocs összeszerelése folyik.
Beszállításra kerül a szigetelő ház, áramvezető fémtest és vezeték leszorító alkatrészek. A megrendelő kérésére sorkapcsok összeszerelése meghatározott időben és mennyiségben történik. Feladatunk a szigetelőház ellenőrzése, és a fém alkatrészek sorrendben történő szerelése, rögzítése. Minőségi ellenőrzés után a sorkapcsokat típusonként felcímkézett dobozokba csomagoljuk.
5.) Zöldterület kezelés:
Intézményünk székhelyén és telephelyén kertgondozási tevékenység fák, bokrok, sövények, virágok gondozása. Kőedényekbe, virágládákba általunk termelt, vagy egyéb, a megrendelő által hozott dísznövényekkel történő beültetését, helyszínre szállítását is vállaljuk.
6.) Egyéb takarítás:
A tevékenység során a foglalkoztató, közösségi, szociális helyiségek, berendezések, bútorok eszközök folyamatos tisztán tartása, higiénés feltételek megteremtése, fertőtlenítő takarítás, szobanövények gondozása az intézmény székhelyén és telephelyén, illetve a fenntartó székhelyén és más telephelyein.
7.) Építményüzemeltetés:
Az intézményben recepciós, információs, telefonkezelő, másoló, postázó feladatok megoldását végzik a foglalkoztatottak a székhelyen és telephelyen.
Egyéb nem évelő növény termesztése, zöldségféle dinnye, gumós növénytermesztés, aquaponiás termelési rendszer: egyéb állattenyésztés-haltenyésztés zárt rendszerű tartályban:
8.) Intézményünkben aquaponiás tevékenységgel, növénytermelés
és halgondozás történik. A rendszer a halak és a növények szimbiózisa alapján működik. A haltartályokban lévő tápanyagokkal teli víz befolyik a növénytermesztő tálcákba, ez adja a növénytermesztés alapját.
A termesztő ház téli- őszi fűtése komposztkazán működtetésével, zöld hulladék felhasználásával történik. Aquapóniás rendszerrel paprikát, paradicsomot termesztünk. A haltartályokból leengedett vizet csepegtető rendszerrel a fóliasátras növényekhez juttatjuk el. Többféle paprikát, paradicsomot, padlizsánt, uborkát, hagymaféléket termesztünk itt, vegyszermentes körülmények között.
A növénygondozás során ültetés, karózás, kötözés, termés szedése, gondozása, tisztán tartása tárolás, válogatás, szárítás, tisztítás, csomagolás, értékesítés történik.
A halgondozás során etetés, víz csere, nagyság szerinti leválogatás, víz hőmérséklet, és víz PH. értékének megfigyelése történik.
A zöldségek és az élőhalak eladása saját boltunkban, a halak konyhakész feldolgozása, filézése, vákuum-csomagolása nagy tételben, a Balatonboglári Halfeldolgozó Kft-ben történik.
9.)Beton, gipsz cement termékek gyártása:
A foglalkoztató által készített kőedények, egyedi, kézi technikával készülnek, melyet több éven keresztül fejlesztettük ki. A külső és beltéri kőedények gyártása döntően természetes anyagból, hőkezelési eljárás nélkül, natúr szürke, vagy a megrendelő által választott színre festéssel, természetes szárítási, kötési folyamattal történik. A kőedényeket különböző méretben, formában és színben állítjuk elő. A fagyálló kőedények: utcai virágtartó edények, balkon ládák, virágtartók, alátétek. Megrendelések alapján állítjuk elő, nagyobb megrendelés esetén, sorozatgyártás is megvalósult már több ízben. A termékeinket saját üzletünkben árusítjuk.
10.) Mns egyéb fémfeldolgozási termékek gyártása:
Esővíz levezető csatornarögzítő bilincs és szár összeszerelése történik ebben a bérmunka tevékenységben. Az alkatrészeket, a szárat, a csatornarögzítő felső és alsó rész, csavarok és anyacsavarok külön érkezik a foglalkoztatóba.
A fém alkatrészek sorrendben történő szerelése, rögzítése, minőségi ellenőrzése után, ömlesztett csomagolást, vagy 10 db-os csomagolást készítünk a megrendelő kérése alapján.
A Fejlesztő-foglalkoztató a legtöbb munkát bérmunka keretében végzi: a Kaposvári Villamossági Gyár Kft-nek sorkapocs összeszerelést végzünk. A Nagyatádi Nyomda Kft-nek és a Nagyatádi MEZ Crafts Hungary Kft-nek papír- és kartontermékeket állítunk össze. Kaposvári Malomgyártó KFt-nek konyhai malom alkatrészek finom csiszolását végezzük. A Dombóvári Fortuna Alfa Kft-nek esővíz elvezető csatorna bilincseket szerelünk össze. Pick-Pack Dekor Kft-nek díszpárnákat, függönyöket és egyéb lakás textileket varrunk. Saját termékként varrunk a Munkácsy Mihály Gimnáziumnak valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium részére egyenruhákat, nyakkendőket, sálakat. Továbbá szállodáknak, hoteleknek, egyéni megrendelőknek ágyneműket, textil játékokat, óvodai zsákokat, óvodai fektető huzatokat is készítünk. Saját készítésű kőedényeinket csak megrendelésre készítjük.

MSE Napsugár Aquaponiás és Szociális Központ
Telephelyen működő egysége:7400 Kaposvár, Kanizsai utca 25. szám alatt:

Támogatott Lakhatás egysége:

12 fő fogyatékos emberek számára lakhatási szolgáltatással és szolgáltatási gyűrű biztosításával célunk az önálló életvitel kialakítása, fenntartása, életkoruk, egészségi állapotuk és önellátási képességeik figyelembevételével. Ennek érdekében feladatunk mentálhigiénés, szociális munka körébe tartozó és egyéb támogató technikák alkalmazása esetvitellel. A közszolgáltatások és a társadalmi életben való részvételt segítő szolgáltatások igénybevételét biztosítjuk a komplex szükségletfelmérés alapján az igénybevevőinknek megfelelő releváns szolgáltatásokkal, szolgáltatási elemekkel.A lakók között: magas támogatási szükségletű, halmozott fogyatékossággal élő és súlyosan -halmozott fogyatékos emberek is élnek, ezért szükséges a szolgáltatási elemek közül a felügyeletet és a gondozást, háztartást pótló segítségnyújtást 24 órás szolgálattal megoldani biztosítani.
A fogyatékossággal élő ember támogatott lakhatásban való elhelyezésének feltétele, hogy a támogatott lakhatásba benyújtott orvosi dokumentáció felhasználásával az intézményvezető megkéri az alapvizsgálatot és a komplex szükségletfelmérést. Majd ezek eredménye alapján történhet meg a megállapodás megkötése és az elhelyezés, az egyéni szükségletek figyelembevételével, valamint biztosítjuk a lakók számára a megfelelő szolgáltatásokat:
1) Lakhatási szolgáltatás: az igénybevevők életkorához, egészségi állapotához, családi állapotához vagy helyzetéhez igazított, rövid vagy hosszú távú lakhatási lehetőség, amely elősegíti a személyes biztonságot, az emberi méltóság megőrzését, a tanulásban, a foglalkoztatásban és a közösségi életben való részvételt, valamint a családtagok közötti kapcsolat fenntartását. Lakhatási szolgáltatás: akadálymentes apartmanok biztosításával.
2) Esetvitel: a lakók önálló életvitelének fenntartásának segítése érdekében, a mentálhigiénés, szociális munka körébe tartozó és egyéb technikák alkalmazásával, az igénybevevők problémáinak megoldására irányuló tervszerű, együttműködésen alapuló segítői kapcsolat.
3) A közszolgáltatások és a társadalmi életben való részvételt segítő más szolgáltatások igénybevételén alapuló segítségnyújtás:

-a foglalkoztatási lehetőséghez való hozzáférés biztosítása
-háziorvos felkeresésének segítése
-otthonápolási szolgálat hozzáférésének biztosítása
-banki, okmányirodai és egyéb ügyintézés segítése
-képzési lehetőségek ajánlása
-szociális és – egyéb pénzbeli támogatások igénylésének segítése
-érdek és jogérvényesítési lehetőségekről tájékoztatás
-szabadidős tevékenységekhez való hozzáférés biztosítása: sport, kulturális közművelődési, közösségi programok.

Elérhetőség

Letölthető nyomtatványok

  1. Kapsvár- NASZK nappali intézmény felvételi kérelemPDF dokumentum
  2. Kaposvár- NASZK támogatott lakhatás felvételi kérelemPDF dokumentum

Legfrissebb fényképgalériák

Deseda túra

2023. április 28.