MEOSZ friss hírei

  • MEOSZ közlemény – Rokkantsági nyugdíjrendszer – gyakorlati tudnivalók a kompenzációról

A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításának károsultjai számára a kompenzáció vagy a megismételt állapotvizsgálat közötti választás lehetőségét biztosító rendelkezések 2021. július 1-jén lépnek hatályba. Bár az időpont nagyon közeli, a törvénynek a hátrányos helyzetet rendező szabályaival kapcsolatban még kevés részlet ismert. Az azonban bizonyos, hogy az 500 ezer forintos kifizetést választók nem ebben az évben kapják meg ezt az összeget. Azoknak mindenképpen érdemes megfontolni az állapotvizsgálat ismételt elvégeztetését, akiknek a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátása összegében nagymértékű csökkenés következett be és ezt a csökkentett összegű ellátást olyan hosszú ideig kapták, melyet összeszámítva meghaladja az 500 ezer forintos kompenzáció mértékét. A kompenzáció és az állapotvizsgálat azonban együttesen nem kérhető! Aki 2022. február 28. napjáig nem kéri az egyszeri kifizetést, az az állapotvizsgálat elvégzése után, annak eredményétől függetlenül sem lesz rá jogosult.

A tájékozódást megkönnyítendő összefoglaltuk a kompenzációval és az állapotvizsgálattal összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

2021. 06.22. Gyakorlati tudnivalókPDF dokumentum

 

  • Online bejelentőlap

Tisztelt Egyesületi Vezetők !

A mozgáskorlátozott emberek szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének érdekében fordulok hozzád. Mint bizonyára te is tudod, számos olyan beruházás valósult meg EU-s forrásból az elmúlt években, melyet a mozgáskorlátozott emberek egyáltalán nem vagy csak részben tudnak használni. A MEOSZ, a tagszervezeteivel együttműködve közösen kíván fellépni annak érdekében, hogy az EU-s forrásból megépült épületek, létrejövő szolgáltatások akadálymentesek legyenek.

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása óta számtalan beruházás uniós pályázati forrásból valósul meg. A pályázati kiírások ugyan megkövetelik az akadálymentes megvalósítást, azonban a hazai szabályozási és ellenőrzési rendszerben található működési hiányosságok és az uniós hatóságok felügyeleti és ellenőrző mechanizmusainak elégtelenségei miatt e beruházások jelentős része nem hoz létre valódi akadálymentességet. Ezért a MEOSZ és az általa létrehozott MEOSZ-INOTEK (az INOTEK a MEOSZ Inklúzió és Innováció Technológiai Központja) hazai és európai szinten is fel kíván lépni annak érdekében, hogy az európai uniós pályázati források felhasználása során valódi akadálymentes megoldások szülessenek.

Ehhez szükségünk van arra, hogy EU-s forrásokból megvalósult negatív példákat tárjunk az érintettek elé. Létrehoztunk egy online bejelentőlapot, amelyen az érintettek – akár név nélkül – bejelenthetik nekünk, ha olyan épülettel, honlappal, illetve közlekedési eszközzel vagy infrastruktúrával találkoznak, amely EU-s pályázati forrásból létesült, azonban használata nem akadálymentes. Ehhez kérjük a segítségeteket: Akár a honlapotokon, akár más módon hívjátok fel a tagjaitok figyelmét a MEOSZ honlapjáról, illetve Facebook oldaláról elérhető bejelentőlapra, amelyen a mozgáskorlátozott emberek a tudomásunkra hozhatják a környezetükben észlelt nem akadálymentes beruházásokat. A bejelentéseket a MEOSZ kizárólag érdekvédelmi tevékenysége körében, a mozgáskorlátozott emberek egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtése érdekében kívánja felhasználni. Minél több bejelentés érkezik, minél hamarabb, annál jobban tudjuk szemléltetni, hogy milyen széleskörű problémáról van szó!

A bejelentőlap az alábbi linken érhető el:  https://forms.gle/ZpRnNfbQXaDgVQxH9külső, új ablakban nyílik  

Amennyiben kérdésetek van, keressétek Laki Tamást, az INOTEK igazgatóját az igazgato@inotek.huE-mail küldése, új ablakban nyílik e-mail címen.

Előre is köszönöm a munkátokat és aktivitásotokat.

Tegyünk meg együtt mindent annak érdekében, hogy az EU-s pályázati források felhasználásával valódi akadálymentes megoldások szülessenek!

Budapest, 2021. június 23

Tisztelettel:                               

Kovács Ágnes

elnök